MØTER / MÅNEDSBREV / FEBRUAR 2017

KOLSÅS ROTARY KLUBB – MÅNEDSBREV

Februar 2017

06.02   Fellesmøte på Skui Grendehus. Ansvarlig Bærum Verk RK


3-min:                        
Klaus Illemann Johansen snakket om utviklingen innenfor kaffedrikking fra tiden da «kaffe var kaffe» til nåværende kafeer med «uendelige» kaffemenyer

Foredrag:                   USA med Trump som president

Foredragsholder:       Per Egil Hegge

Resyme:                     Hegge kjente ikke til noen som trodde at Trump ville bli valgt til president, bortsett fra sin egen sønn som hadde sin skolegang i USA og har fortsatt mange venner og kontakter der. Han mente at tiden var inne for at Trump ville bli valgt til president, mye pga at H. Clinton ikke var populær.

Hegge dro parallellen til valget mellom J. Carter og R. Reagan i 1980 da Carter tapte sitt gjenvalg av en «opportunist» som dog hadde politisk erfaring som guvernør i California.

Misfornøyde, fattige velgere beveger seg til høyre, motsatt av det man skulle tenke seg. Trump innrømmer aldri feil og gjentar halvsannheter/løyner mange ganger, til mange tror at det er sannheten, en retorikk som også benyttes av Putin. Kanskje dette er egenskaper som får Trump og Putin til å forstå hverandre?

 14.02

3-min:                     Thorvald Wetlesen demonstrerte en robotstøvsuger som er full av elektronikk og som på en imponerende måte unngikk å dette ned fra et bord. Den er såpass «intelligent» at den finner den enkleste rute for å støvsuge et gulv.

Foredrag:                Jovisst kan du latin!

Foredragsholder:         Vibeke Roggen

Resyme:                     Hun viste hvordan mange norske ord (substantiv, adjektiv og verb) er lik eller avledet fra latin, hvordan sammensetningen på latin er noe forskjellig fra norsk, men at mange latinske prefiks er nær de samme som på norsk. Hun hadde systematisert dette i et hefte som vi fikk utlevert og som kan være til nytte for de som vil jobbe videre.

Konklusjon: Latin har egentlig stor plass i alle europeiske språk, og er et «springbrett» til å kunne forstå andre språk.

 21.02

3-min:                      Arild Marthinsen snakket om fastelavnssøndag som også en ikke-religiøs feiring. Det er avslutning på karnevalstiden og starten på fasten. Fastelavnsris er en fruktbarsvekker. Fastlavnsris er en hovedinntektskilde for Sanitetsforeningene.

 

Foredrag:                   Kommunereformen

 

Foredragsholder:       Kjell Harvold

 

Resyme:                     I 1837 var det 392 kommuner med gj,sn. 3100 innbyggere. I 1931 var det 747 kommuner med gj.sn. 3700 innbyggere.

Scheikomiteen på 1960 tallet og Buvikutvalget på 1980 tallet sørget for en reduksjon til 426 kommuner.

Jan T. Sanner ønsker en frivillig sammenslåing der nabokommunene skal tilslutte seg den nærmeste storby, men dette skjer ikke. Den frivillige sammenslåingen skjer stort sett mellom små landkommuner. Det ligger an til en reduksjon på ca. 39 kommuner dersom ikke tvang settes inn.

Folkeavstemninger ender som regel med et stort nei. Analyser viser at det er lite å vinne på kommunesammenslåing. Det er balanse mellom fordeler og bakdeler.

 

 28.02

 

Torskeaften
Fullt hus, veldig god mat og høy stemning. Tusen takk til Kamerat-og festkomiteen.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Klubbens møter:

Klubbmøte

2023-06-13 18:30 - 19:30

Klubbmøte

2023-06-20 18:30 - 19:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...