MØTER / MÅNEDSBREV / MARS 2017

KOLSÅS ROTARY KLUBB – MÅNEDSBREV

Mars 2017

07.03

3-min:           Steinar Medbøe mente at mange slurvet med norsk grammatikk i sitt talespråk. Han nevnte bl.a. sammenblanding av da og når, og at mange brukte to ganger infinitivsmerket «å» i samme setning.

Foredrag:                   Informasjonssikkerhet – mer enn bare teknologi

Foredragsholder:       Roar Thon, fagdirektør i Samfunnssikkerhet og Beredskap

Resyme:                     Mange er redde for at datakriminalitet kan velte digitaliseringen av samfunnet. Thon mente at all virksomhet innebærer en risiko. Det gjelder bare å forsvare seg på beste måte. Cyberangrep øker sterkt. Hackerangrep rammer politiske partier og bedrifter som kan bli frastjålet sin digitale kunnskapsbase, eks. Ulstein Group som er blitt tappet for mye viktig teknologi.

Fienden har: Kompetanse – Vilje – Gjennomføringsevne. For å stå imot må vi tilsvarende bygge opp de samme parameterne.

Mye svindel starter med E-poster som kan se tilforlatelig ut og kan utgi seg for å komme fra IKEA, ELKJØP eller andre kjente merkevarer. Vær kritisk til de gode tilbudene og sjekk om E-postadressen er tilforlatelig.

14.03

3-min:                         Helge Høvik fortalte om en innvandrerfamilie med to barn der faren slår kona som tilbringer tid på krisesentre. Hun venter på skilsmisse. Tidligere venner (også innvandrere) vil ikke omgås henne lenger fordi hun vil gå fra mannen. Helges familie hjelper til med barnepass. Konklusjon: Det multikulturelle er vanskelig.

 Foredrag:                   Fremtidens helsetjeneste, kun for de tause vinnerne?

 Foredragsholder:       Arnulf Heimdal, fastlege på Kjelsås

Resyme:                     Han startet med å si at de fleste får flott behandling på norske sykehus som har høy kvalitet. Det er en myte at Norge bruker mest på helse av alle nasjoner. I virkeligheten ligger vi noenlunde «mitt på treet». Det har de senere år vært mindre økning i helsebudsjettet enn de fleste andre land som vi liker å sammenligne oss med.

Antall somatiske senger reduseres. Beleggsprosenten øker til 93%, mens forsvarlig grense er 85%. Liggetiden i 1980 var 10 døgn, mens den i dag er bare 4.5 døgn. Det medfører at mange flere reinnlegges.

Sykehusvesenet overadministreres, mens leger og sykepleiere har for mye å gjøre. Han etterlyser bedre samarbeide mellom sykehus og kommuner og at økonomiske incentiver reduseres.

Han er medlem av Helsetjensteaksjonen (HTAksjonen.org.) som har pasienten i sentrum.

 21.03

3-min:                         Arild Marthinsen snakket om fastelavnssøndag som også en ikke-religiøs feiring. Det er avslutning på karnevalstiden og starten på fasten. Fastelavnsris er en fruktbarsvekker. Fastelavnsris er en hovedinntektskilde for Sanitetsforeningene.

 Foredrag:                   Kommunereformen

 

Foredragsholder:       Kjell Harvold

 

Resyme:                     I 1837 var det 392 kommuner med gj,sn. 3100 innbyggere. I 1931 var det 747 kommuner med gj.sn. 3700 innbyggere.

Scheikomiteen på 1960 tallet og Buvikutvalget på 1980 tallet sørget for en reduksjon til 426 kommuner.

Jan T. Sanner ønsker en frivillig sammenslåing der nabokommunene skal tilslutte seg den nærmeste storby, men dette skjer ikke. Den frivillige sammenslåingen skjer stort sett mellom små landkommuner. Det ligger an til en reduksjon på ca. 39 kommuner dersom ikke tvang settes inn.

Folkeavstemninger ender som regel med et stort nei. Analyser viser at det er lite å vinne på kommunesammenslåing. Det er balanse mellom fordeler og bakdeler.

 

 28.03

 

3-min:                         Frithjof Paulsen snakket om Sarabråten, et kjent utfartssted i Østmarka som Thomas Heftye eide på 1800 tallet. Dit kom det mange prominente gjester også kongelige. Even Saugstad har skrevet en bok om stedet. Åsmund Olav Vinje var mange år venn med Heftye og fikk økonomisk støtte. Heftye støttet også B. Bjørnsson, men de avbrøt kontakten i 1882 fordi Bjørnsson var republikaner mens Heftye var monarkist.

Foredrag:                   Pøbelprosjektet og JOY, mottakere av overskuddet fra Gardekonserten

 

Resyme:                     Pøbelprosjektet ble startet av Eddie Eidsvåg i 1997. Han drev et bakeri i Odda og ansatte 4 ungdommer som hadde falt utenfor skolen. Nå drives prosjektet over hele landet. 3500 ungdommer har deltatt. I 2016 vendte 414 ungdommer tilbake til skole eller jobb. For hver ungdom som kommer tilbake til normal tilværelse sparer samfunnet mange millioner kroner.

                                   JOY aktiviserer utviklingshemmede barn (0-18 år) i Aserbadjan 2 uker hver sommer. JOY har også startet et ressurssenter i Baku med tilgang på en rekke spesialister som kan behandle/støtte barna mandag-fredag. JOY kurser personalet fra Norge. Vårt bidrag i år går til ressurssenteret. 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Klubbens møter:

Klubbmøte

2023-06-13 18:30 - 19:30

Klubbmøte

2023-06-20 18:30 - 19:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...