Web Analytics Made Easy - Statcounter

Kolsås Rotary deltok i markering av frigjøringsdagen i Sandvika

Presidenten i Kolsås Rotaryklubb, Magnar Danielsen, var blant talerne da frigjøringen av Norge fra tysk okkupasjon i 1945 ble markert ved minnestøtten over Leif Tronstad i Sandvika 8. mai. Minnestøtten ble reist av Rotary i 1973.

Onsdag 8. mai ble frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen markert i Bærum, blant annet med bekransing av minnesmerket over krigshelten Leif Tronstad i Sandvika. Tronstad, som vokste opp i Sandvika, planla aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Rjukan under krigen. Han falt i kamp med angivere på Hardangervidda 11. mars 1945, 41 år gammel.

Ordfører Lisbet Hammer Krog kalte Tronstad «en gigant i norsk krigshistorie», og slo fast at det heldigvis ikke lenger er slik at Tronstad omtales som «Bærums glemte helt». Det er fordi Sandvika Rotaryklubb tok initiativet til monumentet over Tronstad som ble reist i Sandvika i 1973. Ordføreren takket Rotary for dette. 

Magnar Danielsen, som talte på vegne av Rotary, minte de mange frammøtte elevene fra Sandvika videregående skole om lærernes motstand mot tyskernes forsøk på å hjernevaske norsk ungdom under krigen. Magnar understreket også at "det viktig å forstå at kampen for frihet og demokrati er så mye mer enn militært forsvar. Det er våre rettsregler, verdier og holdninger. Det handler om hva vi gjør og hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Det handler om at vi er tolerante og ikke legger noen for hat." Han la til at "som Rotary-president vil jeg fremheve viktigheten av frivillighetens innsats i samfunnet. Frivilligheten i Norge bidrar til samhold og toleranse, enten det skjer gjennom foreningsliv, idretten eller kulturaktiviteter. Det er et viktig bidrag i et totalforsvarsperspektiv". 

Også Leif Tronstads sønn, Leif Tronstad jr., var til stede og talte. Han siterte fra kondolansebrevet fra sjefen for de britiske spesialsoldatene under krigen, general Colin Gubbins. Han skrev at «det var dypt tragisk at Tronstad døde i kampen for å sitt land idet arbeidet han gjorde nærmet seg sitt klimaks»

Oberstløytnant Erlend Magnus Sogn-Skeie, som representerte Forsvarets spesialstyrker, minte blant annet om at Leif Tronstad var den første generalinspektøren for de norske spesialstyrkene. Også lederen for Asker og Bærum Forsvarsforening, Bjarne L. Gram, talte. Han er veteran fra Bosnia-krigen. Alle talerne minnet om hvor viktig det er med et sterkt norsk forsvar, spesielt i dagens situasjon.

Ordfører Hammer Krog og oberstløytnant Sogn-Skeie la ned krans ved minnestøtten. Rotary ved Cato Gulli, som er sønn av initiativtakeren til monumentet, la ned blomster.

I Bærum ble frigjøringen 8. mai 1945 ellers markert med arrangementer gjennom hele dagen, alle med ordføreren til stede. Foruten i Sandvika var det krans- og blomsternedleggelser også ved minnetavlen ved Tanum kirke, krigsseilermonumentet på Kadettangen, retterstedene på Grini og ved Grini-monumentet. Dagen ble avsluttet med veterantreff i Bærum rådhus.

Tekst og foto: Tore Nedrebø

Cato Gulli, som er sønn av initiativtakeren til monumentet, la ned blomster, Magnar Danielsen talte.

Magnar Danielsen taler ved Tronstad-minnesmerket

Både unge og eldre var til stede, de fleste unge fra Sandvika videregående skole.

Bærumsordfører Lisbeth Hammer Krog talte og ledet arrangementet

Blant talerne var også Leif Tronstads sønn, Leif Tronstad jr.

Lederen for Asker og Bærum Forsvarsforening, Bjarne L. Gram, gjør honnør for monumentet. 

Oberstløytnant Erlend Magnus Sogn-Skeie fra Forsvarets spesialstyrker.