Stadig flere svindelforsøk mot eldre i Bærum
Kriminaliteten i samfunnet øker. Vi ser en voldsom økning i forsøk på svindel av eldre. Ungdomskriminaliteten stiger. Dette rammer hele Norge, Norden og Europa, herunder ikke minst Bærum og Asker. Det orienterte Erik Liaklev om på medlemsmøtet i Kolsås Rotaryklubb 14. mai. Han leder nå etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikts Enhet Vest i Sandvika, og har tidligere vært politisjef for Asker og Bærum.
Liaklev understreket at bedrageri og svindel blir stadig mer utspekulert, og at svindelforsøkene retter seg spesielt mot eldre. Målet er å få tak i pengene dine, sa han. Du ville ikke gi bort husnøkkelen din til noen som spør. På samme måte må du aldri gi fra deg informasjon fra din BankID, oppfordret Liaklev. Politiet og banken din ringer deg aldri og spør om slikt.
DnB opplevde i 2023 forsøk på bedrageri av til sammen 1,8 milliarder kroner, men klarte å stoppe det meste. Likevel hadde svindlere lyktes i å lure til seg 300 millioner kroner fra DnB-kunder i fjor, opplyste Liaklev. I Asker og Bærum blir eldre svindlet for millioner av kroner.
Også når det gjaldt ungdomskriminalitet fortalte Liaklev om en urovekkende utvikling. Det blir stadig flere kriminelle ungdomsnettverk i Asker og Bærum. Deltakerne er gjerne mellom 14 og 18 år, og de blir styrt av noen sterke ledere som selv knapt er over kriminell lavalder. Disse har ofte et kriminelt rulleblad og dyrker en gangsterkultur som er inspirert fra USA.
Hovedvirksomheten er salg av narkotika, som skjer mer og mer åpenlyst, ikke minst i Sandvika sentrum. De som er involvert blir ofte tatt med store pengesummer og uvanlig dyre klær på seg. Hettegensere til en verdi av 15000 kroner, caps til 8000 og sko til 5000 er blitt inndratt.
I Sandvika finner politiet dessuten at unge stadig oftere går med kniv og noen ganger med skytevåpen. Våpen brukes gjerne i konflikter mellom gjenger. Det har vært eksempler på knivstikking fra 13-åringer. Dette skjedde ikke før. Det dreier seg om farlige personer som stikker og dreper, understreket Liaklev.
Men det er en stor utfordring av politiets virkemidler er ikke egnet for barn, framhevet Liaklev. Barnevernet har heller ikke tilstrekkelige verktøy. Han håpet at det snart kan komme ungdomsfengsler eller andre nye institusjoner som er spesielt innrettet for å håndtere og hjelpe kriminelle barn og unge. Varetektsfengsling eller vanlig fengsel kan ikke brukes. Helsevern og barnevern må ta større ansvar, politiet er ikke rigget for dette.
Liaklev opplyste ellers at ungdom i Asker og Bærum alltid har ligget på toppen av statistikken for narkotikabruk i Norge. Likevel viser det seg at det blir færre langtidsnarkomane her enn i landet for øvrig. Liaklev mente dette kunne skyldes at det er spesielt gode sikkerhetsnett hos oss.
Seksjonssjefen pekte ellers på at politiets kapasitet i Asker og Bærum er blitt utfordret av at politidistriktet nå inngår i Oslo som en av tre enheter. Store ressurser går med til håndtering av for eksempel demonstrasjoner og statsbesøk i Oslo sentrum. I disse dager var alle Liaklevs medarbeidere engasjert i det danske kongebesøket. Dette går ut over oppfølging av lokal kriminalitet.
Kveldens treminutter var ved Kjetil Nilsen, som fortalte om et flott besøk i Vesterålen i fjor sommer da han tok en kveite på 52 kg på line.
Assisterende guvernør i Rotarydistrikt 2310 (Oslo og Vestre Viken), Erik Brynildsen, holdt et innlegg der han takket blant annet Kolsås Rotaryklubb for hjelp med konsertene et ukrainsk kor hadde holdt i distriktet i april. Den første fant sted i Østerås kirke 14. april. Det samlede resultatet ble over 83 000 kroner, som vil gå til feltsykehus i Ukraina.
Tekst og foto: Tore Nedrebø
Seksjonssjef Erik Liaklev.
Kveldens treminutter var ved Kjetil Nilsen.
Assisterende guvernør Erik Brynildsen, Rotary-distrikt 2310 (Oslo og Vestre Viken).
Fra møtet på Rykkinn Seniorsenter.