Et liv med bank- og finanstilsyn
Det er tradisjon i Rotary at medlemmer får en klubbkveld til å fortelle om sitt liv. Tirsdag 27. august var det Martin G. Halvorsens tur. Han har nylig pensjonert seg etter en lang karriere innen offentlig tilsyn av bank- og finansnæringen, blant annet 32 år i Finanstilsynet og tre år i Den europeiske sentralbanken (ECB) i Frankfurt am Main. Han fungerte et halvt år som seksjonssjef i Finanstilsynet og var stedfortredende seksjonssjef i en årrekke.
Martin var født og vokste opp i Moelv i Ringsaker på Hedemarken. Etter økonomisk gymnas på Hamar i 1975 og avtjent verneplikt ble han siviløkonom på Norges Handelshøyskole i Bergen i 1980. Deretter arbeidet han i Næringsdepartementet fra 1981 til 1989, henholdsvis i Industriavdelingen, der han blant annet var sekretær for flyvedlikeholdsutvalget, og fra 1984 i Statsselskapsavdelingen (senere Eierskapsavdelingen) med oppfølging av industribedrifter med statlig eierskap.
I 1989 gikk han over til Finanstilsynet, der han arbeidet i seksjon for store banker da han pensjonerte seg i 2024. Innsatsen hans i Finanstilsynet dreide seg i begynnelsen mest om tilsyn med forsikringsselskaper, senere tilsyn med store banker. Blant annet var han ansatt under bankkrisen (1987-91) og var blant annet involvert i å håndtere kriser i to forsikringskonsern i 1992. Han var Finanstilsynets representant i OECD's forsikringskomite i 1990-92.
Samarbeid mellom tilsynsmyndigheter med ansvar for flernasjonale bankkonsern skjer i såkalte tilsynskollegier. Sentrale oppgaver for tilsynskollegier iht EU-direktiv er blant annet: 1) Årlig risikovurdering og fastsettelse av individuelt Pilar 2 kapitalkrav for risikoer som ikke er dekket av basis kapitalkrav i Pilar 1, og 2) Årlig vurdering av konsernets gjenopprettingsplan basert på realistiske negative scenarioer som kan inntreffe hvert 25. år. Martin var knyttet til tilsynskollegier på banksiden i perioden 2002 – 2024. Han var også i flere år knyttet til et tilsynskollegium for et forsikringskonsern med virksomhet i Norge.
ECB har siden 2014 hatt ansvar for tilsyn med de største bankkonsernene i stater med den europeiske fellesvalutaen euro, såkalt Single Supervisory Mechanism (SSM). Fra 2018 til 2021 hadde Martin permisjon fra Finanstilsynet for å arbeide i ECB med tilsyn av Nordea, som har hovedkontor i Finland og betydelig virksomhet i Norge. Martin koordinerte arbeidet med første «Joint Decision» av Nordea som finansielt konglomerat i 2020 og i 2021 iht. EUs konglomeratdirektiv.
Det har vært økt integrasjon over landegrensene i nordiske finanskonsern. Martin har deltatt i utarbeidelse av tilsynsavtale med andre nordiske tilsynsmyndigheter for ett finanskonsern og har også deltatt i utarbeidelse av tilsynsavtale med EU.
Han har også vært engasjert i europeisk samarbeid med utarbeidelse av retningslinjer for banktilsyn i European Banking Authority (EBA) fra 2005 til 2018 hva gjaldt tilsynssamarbeid i kollegier for bankkonsern samt risiko- og kapitalbehovsvurderinger av flernasjonale bankkonsern. Videre deltok han på IMFs/Verdenbankens gjennomgang i 2000 av forsikringstilsynet i Estland. Martin deltok også på EUs Peer Review av forsikringstilsynet på Kypros i 2003-04 ved inntreden av Kypros i EU.
Til slutt fortalte Martin om sine personlige interesser, som omfattet historie, samfunnsliv, økonomi/ finans, hagearbeid, familie og turer i skog og fjell. Han er medlem i DNT. Martin har to gifte sønner og fire barnebarn, som bor i Bærum.
Kveldens treminutter var ved Jon Ramberg. Under rydding i forbindelse med flytting hadde han kommet over en oversikt over Kolsås Rotaryklubbs aktiviteter i mai 1978. Den inkluderte foredrag 2. mai ved konsulent Jon Ramberg fra UD om norsk utviklingshjelp. Dette hadde vært Jons første kontakt med klubben. Det dokumentet ville han fortsatt ta vare på.
Tekst: Tore Nedrebø og Martin G. Halvorsen. Foto: Tore Nedrebø
Martin G. Halvorsen på møtet.
Jon Ramberg holdt treminutter.