Kunstig intelligens endrer arbeidslivet
Kunstig intelligens: Hvordan påvirkes arbeidshverdagen? Har vi tillit til KI? Det var temaene for møtet i Kolsås, Eiksmarka og Bærum Rotarys Yrkesforum på Norconsult i Sandvika 17. september. Coach og sjefredaktør Paal Leveraas, leder for digital transformasjon i Norconsult Thomas Angeltveit og leder for digital sikring i DNV Karl John Pedersen var innledere. Erik Østby fra Kolsås Rotaryklubb ledet møtet.
Leveraas viste til den eksponentielle veksten i KI-kapasitet de siste årene. Den fører til at kunnskap har stadig kortere halveringstid og understreker behovet for livslang læring. Store deler av arbeidslivet er i ferd med å forandre seg radikalt. KI fører til at eksisterende jobber endrer seg, nye jobber vokser fram, produktiviteten og effektiviteten øker kraftig, det oppstår nye kompetansegap og personvern og sikkerhet utfordres.
Angeltveit gikk nærmere inn på praktisk bruk av KI sett med ingeniørøyne. Han snakket blant annet om optimalisering av design, materialer, tomter, energi, lading av ferger, optimalisering basert på sol og vind, og om prediksjon av jordskred, vedlikehold og trafikk. Bedriftsledere må ha «digital forestillingsevne», det vil si sette mål, finne konkurransefordeler, skjønne hva kundene trenger, investere tid, jobbe med egen læringslyst og bygge kultur rundt KI.
Pedersen satte søkelys på risiko ved KI, og viste blant annet til at nærmere 200 alvorlige hendelser hittil er rapportert om bruk av KI, for eksempel ulykker med selvkjørende biler. Et av hans budskap var: «dersom du ikke har tillit til dine digitale verktøy, kan du ikke bruke dem i den virkelige verden». Økt bruk av KI fører til økt risiko, som man må sikre seg mot.
I en livlig spørsmålsrunde kom man blant annet inn på lederes ansvar for KI-innføring, kultur og risiko, hvor sårbare skytjenester er og til og med eksplosjonene i Hizbollahs personsøkere, som var i nyhetene samme dag.
Tekst og foto: Tore Nedrebø
Paal Leveraas
Thomas Angeltveit
Karl John Pedersen
Erik Østby
Fra spørsmålsrunden.