36 år med kreditt- og finanstilsyn
Svein Hagen
Svein Hagen er det andre nyere medlemmet i Kolsås Rotaryklubb som har en lang karriere bak seg i Kredittilsynet og Finanstilsynet (Martin Halvorsen er det andre). I klubbmøtet 12. november holdt Svein såkalt egoforedrag der han fortalte om sin lange karriere der.
Svein ble født i 1957 og vokste opp i Asker, der han tok eksamen artium på Asker gymnas i 1976. Etter militærtjeneste i flyvåpenet og ett års arbeid i en bank tok han til på jusstudiet ved Universitetet i Oslo. Etter embetseksamen begynte han i verdipapirseksjonen i det daværende Kredittilsynet i 1987. Dette var i den såkalte jappetiden, med stor vekst i verdipapiromsetningen og mange nye aktører og investorer. Høsten samme år falt New York-børsen og andre børser raskt og plutselig. Det innledet en betydelig nedgangsperiode med stort fall i eiendoms- og verdipapirmarkedene og en alvorlig bankkrise. Dette preget også Sveins arbeid i denne første fasen.
På 90-tallet gikk han over til å arbeide med banker, finansieringsforetak og etter hvert betalingsforetak. Konsesjonssaker, søknad om tillatelser og tolkning av lov og forskrift ble viktige arbeidsoppgaver.
Tilsynet skiftet navn til Finanstilsynet i 2009 og flyttet fra Brynseng til Norges Banks store bygg i Oslo sentrum. Svein arbeidet da mye med tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, der en stor del av regelverket er bestemt av EU. Det medførte deltakelse på mange internasjonale møter, ikke minst i EUs Anti-Money Laundering Committee (AMLC), som før Brexit holdt til i London og etterpå i Paris. Dessuten deltok han i en årrekke i den norske delegasjonen til Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF), som har sekretariat ved OECD i Paris. Finanstilsynets arbeid med hvitvasking og terrorfinansiering ble organisert i en egen seksjon fra april 2019, som Svein ble en del av.
Svein gikk i pensjon sommeren 2023, og tilbringer nå mye tid med friluftsliv, ikke minst på hytta i Tverrlia. Dessuten går han på franskkurs. Svein elsker kombinasjonen god mat og god vin, og lytter gjerne til musikk av Elton John og Beatles så vel som Mozart. Han er gift og har to voksne døtre, som begge er siviløkonomer.
Paul Geir Kaasa
På grunn av sykdomsforfall meldte det seg spontant to som var villige til å holde treminutter på sparket.
Den første var Paul Geir Kaasa, som fortalte om et britisk militærfly som vinteren 1944 havarerte på Skarfjell i hans hjemtrakter i øvre Telemark da det skulle levere forsyninger til den norske motstandsbevgelsen. Årsaken var ising. Piloten omkom, men de seks andre ombord fikk kastet seg ut til fallskjerm i siste liten. To ble tatt av tyskerne, men de fire andre fikk norsk hjelp til, via Skien og Kragerø, å komme seg først til Sverige, så tilbake til Storbritannia. På glatt føre på vei til Skien havnet bilen i grøfta. Sivile kom til for å hjelpe, men fikk streng beskjed om at dørene ikke måtte åpnes fordi det satt fire "gale" personer i bilen på vei til Faret sinnsykehus. Dermed fikk de kjøre videre.
Den andre treminutteren var ved Tore Nedrebø, som gav en lynanalyse av hvorfor Donald Trump vant presidentvalget i USA 5. november. Tore mente alle valg er unike og framhevet fire særtrekk ved dette valget: 1) Høy prisstigning på spesielt mat, bolig, drivstoff og energi; 2) høy innvandring; 3) Kamala Harris var en upopulær kandidat. Som visepresident under Biden var hun for tett knyttet til disse problemene; og 4) Donald Trump som person. Han framstod som en karismatisk messiasfigur som kunne si og love hva som helst uten at tilhengerne brukte det mot ham. Tore mente dette etter hvert vil slå tilbake på ham, og at det godt kan bli en demokrat som blir president i 2028. Mange tolker nå valgresultatet altfor drastisk som at "demokratene har mistet arbeiderklassen". Trump fikk tross alt bare såvidt over halvparten av stemmene totalt.
Fra klubbmøtet på Rykkinn seniorsenter
Tekst og foto: Tore Nedrebø