Web Analytics Made Easy - Statcounter

Sykdom i Edvard Munchs kunst

Edvard Munch malte rundt 2000 malerier, og mange av dem handlet om sykdom, både egen og andres. Dette fortalte professor dr.med. Erlend Hem om i et foredrag for Kolsås Rotaryklubb 26. november. Hem viste en rekke bilder med sykdomsmotiv som Munch hadde malt og snakket om dem.

Både Munchs mor Laura og en søster, Sophie, døde av tuberkulose. Faren Christian og broren Peter Andreas var dessuten leger. Bildet som Edvard malte i 1877 av Sophie på hennes dødsleie som 15-åring, «Det syke barn», ble hans kunstneriske gjennombrudd.

Selv hadde Munch svake lunger og mange luftveisinfeksjoner. I flere av sine mange selvportretter framstiller han seg som syk, blant annet i «Selvportrett etter spanskesyken» (se under). Munch mente at han selv hadde blitt rammet av den store pandemien i 1918.

Munch hadde forhold med flere kvinner, men giftet seg aldri – ifølge ham selv fordi han måtte vie seg kunsten fullt og helt. Spesielt ett forhold var stormfullt – det med Tulla Larsen. Mens han var sammen med henne i huset hans i Åsgårdstrand i 1902 falt et skudd som førte til at hans mistet ytterste ledd av venstre langfinger. Det ble et stort traume for ham, og han reiste etterpå til Tyskland.

Etter et omflakkende liv med mye drikking på kontinentet la Munch seg i 1908 inn på Dr. Jacobsens nerveklinikk i København. Han mente da at han var mentalt syk. Men innleggelsen ble mer som et spaopphold, fortalte Hem. Munch fikk installert et atelier og malte mange bilder mens han var på sykehuset. Etterpå endret han livsstil, reduserte sterkt på alkoholinntaket, og malte også mer livsbejaende bilder, gjerne med motiver av sunne, sterke menn.

I 1930 fikk Munch en blødning i det ene øyet. Han tok det meget alvorlig og søkte behandling hos øyelegen J.G. Ræder. Ræder skrev ut følgende sykmelding: «Hrr. Maleren Edvard Munch lider av en akut øiensykdom bevirket av langvarig overanstrengelse. Han maa ha fuldkommen legemlig og sjælelig ro i længere tid. Enhver forstyrrelse mundtlig, skriftlig, telefonisk eller pr. telegraf bedes fuldkommen undgaat.»

På spørsmål etter foredraget ville ikke Hem spekulere om hvor vidt Munch hadde noen psykiatrisk lidelse. Han mente at for en så stor kunstner «strekker ikke våre kategorier til». Hem understreket likevel at Munch var meget selvopptatt.

Kveldens treminutter var ved Erik Østby, som snakket om potensialet for å øke produktiviteten i industrien ved hjelp av kunstig intelligens, som han mente var stort. Det foreligger blant annet anslag som antyder at 30-40 milliarder kroner kan spares på norsk sokkel ved digitalisering av dokumentasjon og automatisk prosessering på grunnlag av det. Statnett har beregnet at de kan øke sin nettkapasitet med 20 prosent på samme måte. Erik mente dette ville komme, selv om det ville ta tid.

Tekst og foto: Tore Nedrebø

Edvard Munch: "Selvportrett etter spanskesyken". 1918

Erlend Hem under foredraget på Rykkinn Seniorsenter.

Erik Østby holder treminutter.