Web Analytics Made Easy - Statcounter

-Bærum trenger flere fagarbeidere

- Bærum er en veldig næringsvennlig og næringsorientert kommune, men vi har likevel ting å ta tak i. Blant annet trenger vi å få langt flere fagarbeidere til Bærum. Det sa daglig leder i Bærum næringsråd, Aksel Aanensen, da han orienterte medlemmene av Kolsås Rotaryklubb 4. mars. Bærum næringsråd er en frittstående og uavhengig interesseorganisasjon for næringslivet. Hovedmålene er å tilrettelegge for best mulige rammebetingelser, stimulere til innovasjon og nyetablering og å være en plattform for faglig og sosialt nettverk.

De viktigste næringene i Bærum er teknologi og IKT, konsulentvirksomhet og næringstjenester, varehandel, bygg og anlegg, finans og forsikring, og energi, olje og gass. Størst næringstetthet er det på Lysaker, Fornebu og i Sandvika.  Fornebu og Lysaker står for 80 prosent av næringslivets samlede omsetning i Bærum. Til forskjell fra Asker har Bærum flere arbeidstakere (ca. 75.000) enn arbeidsplasser (66.000). Det er noe av det som gjør Bærum til en velstående kommune. Bærum har dessuten den høyeste andelen arbeidstakere med universitets- og høyskoleutdanning i Norge. Og nye bedrifter dukker stadig opp - nettotilveksten er på tre prosent. 

Bærum har likevel noen utfordringer. Det er knapphet på kvalifisert arbeidskraft, en lav andel arbeidstakere mellom 25 og 35 år, en lav andel unge som tar fagutdanning, og saksbehandlingstiden i kommunen er lang, påpekte Aanensen. Bærum næringsråd jobber for å beholde og tiltrekke seg nye virksomheter, for mer forutsigbare rammebetingelser, for nye eller moderniserte næringsarealer og næringsparker, for å bedre tilgangen på kompetanse, spesielt unge hoder, for å trekke akademiske institusjoner til Bærum (en nylig suksess her var å få NTNU til etablere et etter- og videreutdanningssenter med vekt på cybersikkerhet og kunstig intelligens på Kunnskapssenteret i Sandvika), og for at lokale bedrifter skal få bedre uttelling når kommunen lyser ut offentlige anbud (kommunen handler inn for fire milliarder kroner hvert år, opplyste Aanensen). 

Kveldens treminutter var ved Arnt Bugge. Trumps politikk i USA nå hadde minnet han om forløpet til annen verdenskrig, som han fortalte om sin personlige erfaring med. Arnt er født og oppvokst i Mandal, der tyskerne forskanset seg med 10.000 mann under krigen. Midt i byen ligger høyden Uranienborg (eller Torjusheia), som tyskerne satte tre store kanoner på og gjennomhullet med bunkere og tunneler. Rundt Uranienborg lå det jorder der skilt advarte om minelegging. Fordi det likevel gikk kuer og gresset der gikk Arnt og to kamerater en dag i juni 1944 ut på området. For sent oppdaget de utløsertråder på bakken, og to-tre miner gikk av samtidig. Arnts to kamerater ble drept og han selv ble så sterkt skadet at han måtte inn og ut av sykehus i et halvt år før han kom seg så noenlunde. 

Tekst og foto: Tore Nedrebø

Aksel Aanensen, daglig leder i Bærum næringsråd.

Treminutteren var ved Arnt Bugge.

Fra klubbkvelden på Rykkinn seniorsenter.