Web Analytics Made Easy - Statcounter

En jødisk oppvekst i etterkrigstidens Norge

Lege og tidligere leder av Det mosaiske trossamfunn i Norge, Rolf Kirschner, holdt foredrag for Kolsås Rotaryklubb om dette 13. mai. Kirschner minnet om at norske jøder ble mye hardere rammet under andre verdenskrig enn jødene i Sverige og Danmark. Kun 34 av 773 deporterte norske jøder returnerte til Norge etter krigen, mens danske jøder hadde flyktet til Sverige, og Sverige var nøytralt. Videre fikk alle norske jøder sine hjem, eiendeler og bedrifter konfiskert av nazistene. Først i 1998, over 50 år etter krigen, kom en ny runde med erstatning etter Holocaust med en individuell og kollektiv del. Kirschner pekte på at det i Norge ikke var noen negative holdninger til jøder i perioden fra slutten av krigen og frem til om lag årtusenskiftet. Dette har endret seg etter årtusenskiftet blant visse grupper politikere og media med bakgrunn spesielt i Israels bombing av Gaza som svar på at Hamas med års mellomrom har skutt raketter inn i Israel samt Israels invasjon av Gaza etter 7. oktober 2023 med drap og kidnapping av israelere.            

Kirschner ga uttrykk for at det historisk har kunnet føles vanskeligere å være jøde i Norge enn i andre nordiske land. Dette skriver seg blant annet fra paragraf 2 i Grunnloven fra 1814: «Jøder har ikke adgang til riket», som ble opphevet i 1851. Dansk lov fra 1814 hindret ikke jøder adgang i Danmark. Under krigen klarte kun noe over halvparten av norske jøder å flykte til Sverige, og 773 av en jødisk befolkning på omlag 2000 jøder ble i 1940 deportert til Auschwitz, en av flere utryddelsesleire, der Shoa (Holocaust) av i alt 6 millioner jøder fant sted. Kun 34 av 773 deporterte norske jøder returnerte til Norge etter krigen. Videre fikk alle norske jøder sine hjem, eiendeler og bedrifter konfiskert av nazistene.  Betydelige verdier ble ikke tilbakeført eller erstattet da krigen var over. I tillegg var jødenes hjem overtatt av andre. Det mangelfulle oppgjøret fikk store konsekvenser for jødiske overlevende. Først i 1998, over 50 år etter krigen kom som nevnt en ny runde med erstatning etter Holocaust med en individuell og kollektiv del på til sammen 450 millioner kroner.

Kirschner pekte på at det i Norge ikke var negative holdninger til jøder i perioden fra slutten av krigen og frem til om lag årtusenskiftet. På to-tusen tallet, etter at Israel trakk seg ut av Gaza, har Hamas, som tok kontrollen fra PLO på Gaza, ved flere anledninger angrepet mål i Israel med raketter, senest 7. oktober 2023.  Da krysset også Hamas grensen til Israel og drepte og kidnappet israelere. Også Hizbollah skjøt senere raketter fra Sør-Libanon inn i Israel.  Både Hamas og Hizbollah er sterkt knyttet til Iran med en antiisraelsk holdning. Økt negativ holdning til Israel i Norge blant visse grupper politikere og media fra om lag årtusenskiftet skyldes spesielt Israels svar på terroren fra Hamas i form av bombing av Gaza og Israels invasjon av Gaza etter 7. oktober 2023.           

Kirschner nevnte en episode der jødiske kvinner i Norge ville delta i et demonstrasjons-tog på kvinnedagen 8. mars fra Youngstorget mot voldtekt som våpen i krig. De jødiske kvinnene ble nektet adgang i demonstrasjonstoget med henvisning til «ingen sionister i våre gater». Kirschner pekte på at det var de samme gruppene som hindret de jødiske kvinnene i å delta i demonstrasjonstoget mot voldtekt som våpen i krig som avbrøt statsminister Jonas Gahr Støre i hans tale 1. mai 2025 på Youngstorget.                

Rolf Kirschners familie kom til Norge i 1908 fra en landsby i Litauen. Familien har besøkt landsbyen. Kirschner ble født i 1946, han gikk på Marienlyst Folkeskole, men familien flyttet til Manglerud, der han fortsatte skolegangen med linjedelt ungdomsskole og deretter Teisen Gymnas. Kirschner hadde turnustjeneste i Harstad og spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer i Sverige. Han arbeidet ved Sentralsykehuset i Akershus og var seksjonsoverlege Kvinneklinikken ved Rikshospitalet og styremedlem i Norsk gynekologisk Forening. Fra 2021 er han leder av Eldre Legers Forening. Kirschner har hatt mange verv både i nasjonale og internasjonale organisasjoner.

Norske jøder deltar også i egne aktiviteter. Det er synagoge i Oslo og Trondheim. Kirschner nevnte også et jødisk ungdomssenter ved Skui i Bærum. Han besøkte også Israel. Norske LO støttet israelsk fagbevegelse med utvikling av kibbutzer (kollektivbruk) i Israel. Rolf Kirschner har i alle år vært aktiv i Det mosaiske trossamfunn i Norge, hvor han var leder i 2000-2005. 

Tekst: Martin Georg Halvorsen

Rolf Kirschner. Foto Kjetil Ree/Wikipedia.