Besøk på Galleri Würth, Gjelleråsen
Kolsås Rotaryklubbs årlige utflukt "Ut i det blå" gikk 10. juni til Galleri Würth på Gjelleråsen i Nittedal kommune. Det lite kjente galleriet ble en hyggelig overraskelse for de hele 49 deltakerne.
Würth-gruppen er et familieeid tysk selskap som består av over 400 firmaer i over 80 land. Det selger håndverksredskaper og mye annet. Grunnleggeren, Reinhold Würth, som i dag er 90 år, begynte å samle kunst på 1970-tallet. Han var i 2024 Tysklands tredje rikeste mann og den 47. rikeste i verden. Nå består Würth-samlingen av rundt 21 000 objekter, som roterer i vandreutstillinger mellom gruppens 15 gallerier i Europa. De fleste kunstverkene kommer fra Tyskland og Østerrike og er produsert i nyere tid, men kunstnere fra hele verden er representert, og det eldste verket er fra 1400-tallet. Fra Norge er blant annet Edvard Munch representert. Würth kjøper bare kunst - ingenting blir solgt, og det er sjelden at samme objekt blir stilt ut to ganger.
Würths hovedkvarter i Norge ligger i arkitektonisk særpregede lokaler på Gjelleråsen. Der fins også det lyse og luftige galleriet, som har gratis adgang og mange, også familievennlige aktiviteter. Kolsås Rotaryklubb ble kyndig vist rundt av kurator Olea Julsrud-Steinkjer. Temaet for den nåværende utstillingen er dyr og den bærer derfor navnet "Animalia". Det eldste bildet er fra 1914, det nyeste fra 2013. Den mest kjente kunstneren som er representert, er Andy Warhol. Ifølge galleriets nettsted undersøker "28 forskjellige billedkunstnere hvordan dyremotivet har blitt tolket på ulike måter gjennom kunsthistorien. De første eksemplene på menneskeskapte bilder framstilt ved å påføre farge på en flate, er hulemalerier datert til omtrent 40 000 år fvt. Tredimensjonale figurer fra samme tid gjør at avbildning av dyr kan sies å være det eldste motivet vi kjenner til, et motiv som har fortsatt å fascinere og utfordre kunstnere helt fram til vår egen tid."
Les mer om galleriet her.
Tekst og foto: Tore Nedrebø.
Donna Stoltz’ (f. 1977) selvportrett med bisonokser er den nåværende utstillingen på Galleri Würth sitt varemerke. Ifølge galleriets nettsted "veves her dyr og menneske sammen på lerretsflaten i et vertikalt og horisontalt perspektiv. Dette maleriet kan ses som en sammenfatning av utstillingen hvor den kunstneriske tilnærmingen til dyremotivet veksler mellom gjengivelse, utforskning, lek og fri fantasi." Ifølge kurator og omviser Olea Ulsrud-Steinkjer har Stolz nå sluttet som kunstner og jobber som lærer.
Kurator og omviser Olea Julsrud-Steinkjer foran Bernd Koberlings "Hoppende hvaler".
Til venstre "Fugler" av Gerhard Richter (f. 1932), til høyre utitulert (Tiger nr. 7) , kulltegning av Robert Longo (f. 1953).
Kurator og omviser Olea Julsrud-Steinkjer ved skulpturen "Stor tenker på datamaskin" av Barry Flanagan (1941-2009). På galleriets nettsted heter det om denne: "Barry Flanagan er kjent for sine bronseskulpturer, hvor stiliserte harer ofte er plassert i en humoristisk kontekst. Skulpturen Stor tenker på datamaskin (2003) i utstillingen refererer til August Rodins berømte skulptur Tenkeren (1881) og gjør haren til et symbol på vår egen eksistens i en digital verden."
Kurator og omviser Olea Julsrud-Steinkjer foran utstillingens Andy Warhol-bilde, som viser et utsnitt fra et maleri laget av renessansekunstneren Paolo Uccello i 1470. Amerikanske Andy Warhol levde fra 1928 til 1987.
Utfluktens organisator, Paul Geir Kaasa, overrekker en erkjentlighet til kurator Olea etter omvisningen.
Slik ser Galleri Würth ut fra utsiden.
Würth-gruppens hovedprodukter.