Kolsås Rotaryklubb hadde et usedvanlig interessant besøk i sine tradisjonsrike lokaler på Wøyen Gård denne uken. Politioverbetjent Asbjørn Rachlew, som bor på Kolsås, tok utgangspunkt i avhøret av «fetteren» i Birgitte Teng-saken fra 1995.
Det var utvilsomt et voldsomt press på politiet for å finne drapsmannen, og den mistenkte fetteren ble utsatt for 150 timer intense forhør – som førte til at han til slutt tilsto. Rachlew fattet raskt mistanke til at det kunne dreie seg om en «falsk tilståelse», leste seg opp på temaet og tok senere både en mastergrad og en doktorgrad på temaet avhørsteknikk. Dette førte til det første programmet for avhørsteknikk, «Kreativ», som snart ble obligatorisk for politietterforskere. Utrolig nok hadde det til da ikke vært noen formell utdanning i avhørsteknikk for norsk politi. Målet var nok ofte å fremskaffe en tilståelse mer enn å opplyse saken. Rachlew viste til Fritz Moen-saken og «Drapet i akebakken» (NRK «Brennpunkt») som andre eksempler på saker som har frembrakt falske tilståelser. Rachlew underviser også internasjonalt om disse temaene. Han er dessuten norsk representant i den europeiske kommisjonen for forebygging av tortur, med særlig vekt på fengsler og psykiatriske institusjoner. I dag bygger norsk politis forhørsmetoder på grunnleggende respekt for mistenktes verdighet. Man er ikke ensidig opptatt av å få en tilståelse, men søker informasjon til opplysning av saken. For oppklaring av kriminalsaker hjelper det selvsagt at politiet de siste årene har fått stor hjelp av forbedrete DNA-teknikker og digitale spor.
Møtet med Rachlew var utvilsomt et høydepunkt i høstens møteprogram for Kolsås Rotary. Men klubbmedlemmene kan nå også se frem til sitt første rakfisklag siden pandemien – 29.november.