Web Analytics Made Easy - Statcounter

Christian Borch på medlemsmøte 4. september

Tidligere NRK-journalist Christian Borch holdt foredraget på Kolsås og Skui Rotaryklubbers fellesmøte 4. september, som fant sted på Skui grendehus. Han tok utgangspunkt i sin nylig utgitte bok «Bak kulissene – minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende». Hans hovedpoeng var at demokratiet er blitt undergravd ved at politikken er blitt kommersialisert. «Den er blitt en markedsbestemt business», hevdet han. «Å styre folkemeningen er blitt en profesjon». Politikere som Emmanuel Macron tvinger sine beslutninger på folket og legger dermed til rette for høyrepopulistiske partiers vekst.

Det var Storbritannias statsminister Margaret Thatcher som hadde innledet det Borch kalte «det nye politiske paradigmet». Hennes budskap var «narsissistisk preget egosentrisitet»: «unn deg dette fordi du fortjener det». Thatcher var det første politikeren som brukte reklamebyråer for å markedsføre seg og sin politikk.

Borch fortalte om episoder fra et langt liv som utenriksreporter, der han hadde dekket ikke bare Thatchers Storbritannia, men også Polen da Solidaritetsbevegelsen vokste seg sterk, Reykjavik-toppmøtet mellom Reagan og Gorbatsjov, EUs toppmøte i Maastricht, da Maastricht-traktaten ble vedtatt, og krigen i Jugoslavia, inkludert massakren i Srebrenica.

Borch omtalte USAs invasjon i Irak i 2003 som «Bedrageriet: En krig bygget på løgn, med skjulte motiver». Borch viste til visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfelds relasjoner til Texas-selskapet Halliburton, som da var det amerikanske forsvarets største tjenesteleverandør. 

Borch hadde gått på Forsvarets Høgskole sammen med Arne Treholt i 1982-83. Han mente Treholts forsvarere i lagrettssaken i 1985 hadde vært helt inkompetente. Arbeiderpartiledelsen hadde brukt Treholt for å ramme den venstreorienterte Jens Evensen, som etter gråsoneavtalen med Sovjetunionen var blitt partiets mest populære politiker. Borch hevdet også at Treholt hadde vært helt åpen om sine møter med russerne.  

I spørsmålsrunden bekreftet Borch at han aldri hadde sett på NRK-TVs nyhetssendinger etter at han ble pensjonist. De var blitt altfor overflatiske og preget av kjendis-journalistikk, mente han. Kvalitetsmedia som New York Times var derimot blitt stadig bedre.  

Referents saksoppplysning 1: Dick Cheney var sjef for Halliburton 1995-2000, da han ble George W. Bush’ visepresidentkandidat. Det er aldri blitt bevist ulovligheter under Halliburtons virksomhet i Irak. En undersøkelse fant imidlertid at forsvarets økonomistyring hadde vært svak.

Referents saksopplysning 2: Norge hadde 1981-86 en koalisjonsregjering med Høyres Kåre Willoch som statsminister og Svenn Stray som utenriksminister.  Det var Stray som godkjente at Treholt skulle på Forsvarets Høgskole. Det viste seg dessuten i ettertid at et flertall av lagrettsdommerne var Høyre-folk, liksom Treholts forsvarer Jon Lyng. Mye taler for øvrig mot påstanden om at Treholt var åpen om sine møter med russerne.

Referent: Tore Nedrebø


Christian Borch


Møte på Skui grendehus.


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...