Web Analytics Made Easy - Statcounter

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord om Afghanistan

I disse europeiske krigstider er det mange konflikter som kommer i skyggen. Dagsaktuelt er  det tragiske dramaet som utspiller seg i Nagorno-Karabakh, der titusenvis av de mer enn 100 000 armenere i denne enklaven inne i Aserbajdsjan nå er på flukt. 

Men også konflikter lenger unna kommer i bakgrunnen for krigen i Ukraina. Våre foredragsholdere denne tirsdagen, Elisabeth Eide og Terje Skaufjord, har på sin side aldri kunnet slippe Afghanistan. Deres første engasjement overfor dette krigs- og konfliktherjete landet var i 1987, da de ledet den norske Afghanistan-komiteens humanitære innsats i på landsbygda i Afghanistan fra Peshawar i Pakistan. Da fikk de afghanske venner som de har fulgt i medgang og motgang siden. Den gangen støttet alle gode krefter den afghanske motstandskampen mot den sovjetiske okkupasjonshæren. Gorbatsjov trakk sine soldater ut etter ti års krig, i1989. 

Men det som fulgte var borgerkrig, som Taliban gikk seirende ut av i 1996. Talibenes misjon var å innføre fundamentalistisk islam i Afghanistan, men de tillot også Al Qaida å operere derfra, noe som førte til terrorangrepene på USA 11. september 2001. En ny krig fulgte – «Norges lengste krig», kalte de den - fra 2001 til USA uten varsel til noen evakuerte alle sine 15. august 2021. 

I de første årene etter 2001 opplevde Afghanistan mediefrihet og en sterk økning i tallet på jenter som fikk undervisning.  Overkjøringen av afghanske verdier og tradisjoner førte etter hvert til økende motstand. Men også dagens Taliban-styre har vanskeligheter  med å innfri folks forventninger, og foredragsholderne  så ikke bort fra at det kan bygge seg opp til ny motstand mot regimet. Titttelen på deres bok  fra 2014 – «Afghanistan – aldri fred å få»  er dessverre fortsatt aktuell.

Eide/Skaufjords engasjerte «dobbeltforelesning» trakk mer enn førti tilhørere. Arnt Bugges underholdende tre-minutter handlet  om viderverdigheter under helsekontroll som sikret ham forlengelse av førerkortet. 


Eide og Skaufjord i aksjon.


Til ettertanke.

Tekst og foto: Jon Ramberg. 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...