Web Analytics Made Easy - Statcounter

"Du kan gjøre hva du vil, så lenge du vil det sterkt nok"

Kolsås Rotaryklubb har mange ressurssterke medlemmer med uvanlig tiltaksvilje og gjennomføringsevne. Et eksempel på dette er nyinnmeldte Iris Bente Frøybu, som fortalte om sitt begivenhetsrike liv på medlemsmøtet på Rykkinn Seniorsenter 14. november.  


Som barn innprentet hennes far i henne at «du kan gjøre hva du vil, så lenge du vil det sterkt nok». Han var skipskaptein i utenriksfart og tok familien med på flere lange reiser om bord i Iris’ barndom. Hun vokste ellers opp på Minde i Bergen, og utdannet seg som elektronikk-ingeniør i Stavanger, med to års tilleggsutdanning i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole. Senere har hun tatt en executive master i business administration, en grad i internasjonal strategi og globalisering, og studert fransk litteratur og språk i Frankrike og portugisisk i Brasil.

I ungdomstiden jobbet Iris blant annet på fiskemottak på Måløy, og under studiene som teknisk assistent i Mobil Exploration. Hun begynte yrkeskarrieren som skiftleder på et GECO-fartøy som drev seismisk måling i Mexicogulfen, Nordsjøen og Barentshavet. Lengst arbeidet hun i det svenske selskapet Ericsson, da også i flere år i Bangladesh og Malaysia. I 2011 bestemte hun seg for å bli med ektemannen til Rio de Janeiro, der hun snart engasjerte seg i den frivillige organisasjonen Dream, Learn, Work. DLW, som for det meste støttes av lokalt, norsk-tilknyttet næringsliv i Rio, har siden 2006 hjulpet over 1400 unge fra de fattige bydelene (favelaene) til å få utdanning og arbeid. Iris betegnet DLW som sitt «hjertebarn», og hun har fortsatt å være aktiv i organisasjonen etter at hun returnerte til hjemmet på Kolsås.

 

Kveldens treminutter ble holdt av Knut Andersen, som fortalte om vei- og stedsnavn på Rykkinn og Bærums Verk. For eksempel var Anna Kreftings vei oppkalt etter en kvinne og hennes datter med samme navn som drev Bærums Verk på slutten av 1600-tallet. Paul Smelters vei har navn etter en trolig tysk bergverksingeniør som etablerte Bærums Verk som jernverk tidlig i samme århundre. St. Olaven er to jettegryter på Gommerudfjellet. I følge et gammelt sagn skal de være merker etter hovene der Olav den helliges hest landet etter å ha hoppet over fra Kolsås. Olav var da på vei nordover fra Oslo til Nidaros. «Stortinget» er en bygning ved nedkjøringen til Bærums Verk som hadde fått sitt kallenavn fordi folk pleide å samles der for å prate om alt mulig. «Rulla» er en annen bygning der folk blant annet hadde rullet tøy.


Tekst og forsidefoto: Tore Nedrebø.Iris forteller om Dream, Learn, Work. Foto: Magnar Danielsen.


Knut Andersen holdt treminutter om lokale stednavn på Rykkinn og Bærums Verk. Foto: Tore Nedrebø.


Fra møtet. Foto: Magnar Danielsen. 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...