Web Analytics Made Easy - Statcounter

Spennende om norsk-finsk krigshelt fra Bærum

Dag Morten Iversen, siviløkonom fra Bærum og gift finlandsk-svensk, trollbandt Kolsås Rotarys møtelyd tirsdag 6. februar med beretningen om sambygdingen Bjørn Munsterhjelm (1919-2015). Bjørn hadde svenskspråklig finsk far og norsk mor og vokste opp i Bærum. Da Sovjetunionen overfalt Finland 30. november 1939, meldte 20-åringen seg sammen med innpå 800 andre nordmenn til frivillig tjeneste i Vinterkrigen. Under tjenestegjøringen ble det oppdaget at han var finsk statsborger i kraft av å være født i Finland, så Bjørn ble værende i den finske hæren da de andre nordmennene reiste hjem etter krigens (foreløpige) slutt i mars 1940. Han ble utdannet artillerist og fikk som 23-åring kapteins rang som leder for et kompani i Infanteriregiment 61 («Sexti-ettan»), som besto utelukkende av svenskspråklige finner. Regimentet  deltok i angrepet på Russland i 1941, der finske styrker kjempet sammen med tyske, videre i det finnene kaller «Fortsettelseskrigen» 1942 og ikke minst i forsvaret av Tienhaara på Det karelske nes i juni 1944. Her lyktes det IR 61 å stoppe Den røde arme – og dermed redde Finlands suverenitet, fremholdt foredragsholderen.

Bjørn Munsterhjelm stiftet etter krigen familie i Finland og ble boende der til sin død 96 år gammel. Han er gravlagt på æreskirkegården  Sandudd i Helsingfors der også nasjonalhelten Carl Gustav Mannerheim ligger begravet. Sexti-ettans legendariske regimentsjef,  oberst Alpo Marttinen, som ledet svenskfinnene uten til å begynne med å kunne ett ord svensk, måtte utvandre til USA og fortsatte sin militære karrierre der. Munsterhjelm hadde en kunstnerisk åre og utformet selv  gravmonumentene både for sin sjef og seg selv.

President Magnar Danielsen takket hjertelig for et fascinerende foredrag og overrakte klubbvinen, som er fra Ukraina.

Helge Høviks tema for tre-minutteren var hans og konas bestigning av Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro, som er en 5895 m høy vulkan i Tanzania. Her gjaldt det å skynde seg langsomt, forsto vi – et for høyt tempo straffes ubønnhørlig. 

Tekst: Jon Ramberg.

Dag Morten Iversen. Foto: Magnar Danielsen