Web Analytics Made Easy - Statcounter

Yrkesetikk er fortsatt en utfordring i Norge

Sviktende yrkesetikk og korrupsjon utgjør fortsatt en betydelig utfordring også i Norge. Den beste medisinen er åpenhet. Det var det bred enighet om på et møte tre Rotary-klubber i Bærum arrangerte i Norconsults lokaler i Sandvika 12. mars. 

Innledere på møtet var generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, konsernsjef i Norconsult, Egil Hogna, direktør for helseforetaket Ahus, Øystein Mæland, og distriktsguvernør i Oslo og omegn Rotary, Torhild Hallre. Møtet ble ledet av styreleder i Bærum Næringsråd og president i Bærum Rotary, Øyvind Mork. 

Slettemark viste til en rekke eksempler på at Norge fortsatt har en vei å gå når det gjelder habilitet, etikk og korrupsjon. Et nylig er at Statsbygg har kjøpt tjenester fra en av sine egne direktører. Et annet er at 28 Vegvesen-ledere skal ha forbindelser til selskaper i egen sektor. Et tredje er Sindre Finnes' aksjehandler mens ektefellen Erna Solberg var statsminister. 

Det må ofte en skandale til før slike saker kommer opp i dagen, og grunnen er gjerne at intern varsling ikke har ført fram, mente Slettemark. Ifølge meningsmålinger frykter like mange nordmenn som gjennomsnittet i hele EU, og langt flere enn i Sverige, Danmark og Finland, gjengjeldelse dersom de varsler. I Norge har internasjonalt regelverk vært mer førende for skjerpet lovgivning mot korrupsjon enn internt press, hevdet Slettemark. 

Norconsults konsernsjef Egil Hogna pekte på de enorme konsekvensene det kan få dersom bedrifter blir dømt for korrupsjon. Norconsult ble selv frikjent, men to tidligere medarbeidere dømt, i en sak som skjedde i Tanzania i 1986. Dersom selskapet hadde blitt dømt, hadde det mistet muligheten til offentlige oppdrag, som utgjør halvparten av virksomheten. I Norconsult er mottoet nå at «alt vi gjør må tåle offentlighetens lys». Omfattende rutiner, fra opplæring via internrevisjon til varsling til utenforstående, er nå på plass.  

Direktør Øystein Mæland la vekt på at folk må ha tillit til at det offentlige helseforetaket Ahus, med sine 12 000 ansatte og budsjett på 13 milliarder kroner, opptrer etisk forsvarlig. Det etiske regelverket i helsesektoren er gjennom årene blitt stadig skjerpet. For eksempel er det for lengst blitt forbudt for leger å delta på reiser til internasjonale kongresser betalt av legemiddelindustrien. Dersom offentlig helsepersonell driver privat virksomhet ved siden av har de ikke lov å henvise pasienter dit, og arbeidsgiver skal være kjent med biervervet.

Distriktsguvernør Torhild Hallre framhevet at Rotary er en yrkesorganisasjon som alltid har lagt stor vekt på etikk. Hun viste til de «fire Rotary-spørsmålene»: Er det sant? Er det rettferdig overfor alle det angår? Vil det skape forståelse og bedre vennskap? Vil det være til beste for alle det angår? Dette er spørsmål som er like aktuelle i yrkeslivet som for Rotary, understreket Hallre.  

Tekst og foto: Tore Nedrebø

Fra venstre Guro Slettemark, Tranparency International Norge; Torhild Hallre, Rotary; Egil Hogna, Norconsult; og Øysten Mæland, Ahus.

Fullsatt sal under møtet i Rotary Yrkesforum hos Norconsult i Sandvika.


Torhild Hallre, distriktsguvernør for Rotary Oslo og omegn.

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge.

Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult.

Øystein Mæland, direktør for helseforetaket Ahus. 



 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...