MØTER / MÅNEDSBREV / SEPTEMBER 2016

KOLSÅS ROTARY KLUBB – MÅNEDSBREV

September 2016

05.09

Fellesmøte på Skui

3-min:             Sverre Øverland snakket om langtidsplanen for Forsvaret som nå diskuteres i Stortinget og i media. Han mener at det er galt å sidestille forsvarsbudsjettet med andre budsjettposter fordi et godt forsvar er en betingelse for at vi kan nyte andre velferdsgoder. Vi kan ende i en situasjon der andre nasjoners soldater må ofre livet, mens vi ikke har egne tropper fordi Forsvaret ikke har blitt bygget og vedlikeholdt pga manglende bevilgninger.

Foredrag:                   På oppdrag med Siem Pilot i Middelhavet

Foredragsholder:       Lise Christin Dunham

Resyme:                     Hun har vært operasjonssjef på «Siem Pilot» i tre perioder på hver en måned med grensekontroll utenfor Italia (Frontex). Dette innebærer hovedsakelig redningsoperasjoner av flyktninger på vei fra Libya til Italia. De fleste flyktningene plukkes opp nær kysten til Libya. Flyktningene er utstyrt med mobiltelefon av «bakmennene» slik at de kan ringe etter hjelp straks de er underveis. Men det er vanskelig å lokalisere båtene/flåtene slik at mange drukner. Flyktningene har ikke redningsvester og de færreste kan svømme.

Om bord i Siem Pilot er det 14 sjømenn, 11 politifolk og 10 fra Forsvaret (Kystvakten). Hun roste det gode samarbeidet mellom de tre partene.

Alle flytningene blir tatt bilde av. Viktig å prøve å finne ut hvem som organiserer flyktbåtene.

Det kunne være over 1000 flyktninger om bord om gangen. Disse innkvarteres på dekket, får mat og vann og fasiliteter for vask og toalettbesøk. I sommer har det hovedsakelig vært afrikanske flyktninger, mange fra Somalia.

13.09

3-min:                         Terje Beringer snakket om Facebook og hvordan vi overvåkes på nettet. Det er lett å tenke at det gjør ikke noe om jeg blir overvåket, for jeg gjør jo ikke noe galt. Men dette kan skape tvil: Hva kan bli konsekvensene for mine handlinger? Kan jeg gjøre dette? Kan jeg reise dit? Når man tenker slik, er overvåkingssamfunnet kommet for langt. Da er det for sent.

 Foredrag:                  Informasjon om Joy     

Foredragsholder:       Hilde Iglebæk og Kjetil Birkeland         

Resyme:                     De snakket om og viste bilder fra sin 2 ukers sommerleir i Aserbajdsjan som Joy har gjennomført i 11 år. Bidraget fra KRK og KIW fra Gardekonserten i mars 2016 var svært viktig for å kunne gjennomføre årets sommerleir.

6 frivillige fra Norge og 6-7 frivillige fra Aserbajdsjan organiserer sommerleiren der funksjonshemmede barn på barnehjemmet får sjanse til å delta i hyggelige aktiviteter som bading i Det Kaspiske Hav og annen lek utenfor barnehjemmet. Vanligvis er de overlatt til seg selv på barnehjemmet der en voksen har ansvar for 20 barn.

På sommercampen har lederne nær kontakt med barna som får oppmerksomhet og kjærlig omsorg. Det skaper glede og gode øyeblikk.

Joy er basert på frivillig innsats og er helt avhengig av pengegaver for å kunne gjennomføre sitt program. 

 

20.09

3 min:                        Knut Andersen snakket om historisk og nostalgisk vandring på Bærums Verk, 18. sept. Knut har lange røtter tilbake på Verket, og mange gode minner.

 

Foredrag:                   Flyhavarikommisjonen, hva gjør den?

 

Foredragsholder:      Kåre Halvorsen

 

Resyme:                      Meget interessant. 47 ansatte, 24 timer døgnvakt. Helt uavhengig gransking. Sikkerhetstilrådning. Felles internasjonalt regelverk. Første ulykkegransking var i 1936 i Sognefjorden. Utfyllende om kommisjonen på hjemmesiden til havarikommisjonen.

 

 27.09

3 min:                         Charles Binobanzi snakket om de vanskelig forholdene i sitt hjemland Burundi

Foredrag:                   Egoforedrag

Foredragsholder:      Nils Engelstad

Resyme:                      Født i Oslo i 1944, oppvokst i Trondheim med far, mor og to eldre brødre. Ble sent utdannet (cand.mag. geologi) pga usikkerhet med yrkesvalg.

Brukte noen år på jordomseiling, moskusfarming i Troms og bygging av radardomer i NATO-land etc.

Jobbet som geolog med uranleting i Gabon før han begynte i oljebransjen i Stavanger. Fra 1978 i oljeselskapet Mobil Exploration, mest med Statfjord-feltet.

Ble gift med dansk sykepleier og har 2 sønner.

Kom til Bærum og Kolsås i 1986. Kona jobbet på Bærum Sykehus, og Nils jobbet i store oljeleting(seismikk)-selskaper (ble pioner innen bransjen i Russland fra '88) til han startet sitt eget www.seiscon.com , som det er stadig liv i.

Foredraget ble krydret av eksempler fra Nils store hobby: fjellklatring, fra inn- og utland. 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rykkinn Seniorsenter
Adresse: Hugins vei 9
Postnummer: 1349
Sted: Rykkinn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Klubbens møter:

Klubbmøte

2023-06-13 18:30 - 19:30

Klubbmøte

2023-06-20 18:30 - 19:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...