Sentral-Asia mellom Russland og Kina
Både Russland og Kina beiler til Sentral-Asia – de fem landene Kazakhstan, Turkmenistan, Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan og Tadsjikistan med til sammen 76 millioner innbyggere. Kina har de beste kortene.
Dette framgikk av det fengslende foredraget tidligere eksportutsending Knut A. Mugaas holdt for Kolsås Rotaryklubb tirsdag 20. august. Regionen er tynt befolket og har store miljøutfordringer, ikke minst tørke og bresmelting. Landene er fattige, har et autoritært styresett, mye korrupsjon og tendenser til islamisme og terrorisme. Men de ligger strategisk til mellom øst og vest, har betydelige naturressurser i form av olje og gass, mineraler og vannkraft og utgjør interessante markeder.
For Russland er landene av interesse blant annet som tidligere deler av Sovjetunionen, som hjem for betydelige russiske minoriteter (seks millioner russere bor der, og russisk er regionens fellesspråk), som importører av russiske våpen og russisk kjernekraftteknologi, og som leverandør av arbeidskraft og soldater. Kina er særlig opptatt av Sentral-Asia som marked, råvareleverandør, som transportkorridor og som mulig kilde til separatisme, terrorisme og religiøs ekstremisme. Både Russland og Kina ønsker landene som allierte mot Vesten.
De siste årene har regionen orientert seg mer mot Kina enn mot Russland. Blant grunnene er at man er skeptisk til Russlands invasjon av Ukraina (både president Putin og tidligere president Medvedev har for eksempel antydet at Kazakhstan egentlig hører hjemme i Russland), at Kina er blitt en viktigere økonomisk partner enn Russland og at også det sikkerhetspolitiske samarbeidet med Kina øker. Generelt blir dessuten Russland stadig mer avhengig av Kina, ikke minst som følge av Ukraina-invasjonen.
Mugaas pekte avslutningsvis på at også Sentral-Asias geopolitiske stilling vil påvirkes av utfallet av krigen i og om Ukraina. Dersom Russland vinner fram, vil det styrke Russlands posisjon der og Russland og Kina generelt. Russland vil da styrke sitt press ikke minst mot Kazakhastan. Det blir i så fall også trolig mer korrupsjon, maktmisbruk og vanstyre i Sentral-Asia. Om det går omvendt, vil Sentral-Asia orientere seg i større grad mot Vesten og Tyrkia/Kaukasus. Det er allerede tendenser til dette fordi regionen ikke ønsker å bli for avhengige av Russland og Kina.
Kveldens treminutter var ved Normann Ræstad. Som leder av klubbens medlems- og yrkeskomite understreket han viktigheten av rekruttering. Han pekte på de mange fortrinnene Rotary har, ikke minst et verdensomspennende nettverk, samfunnsnyttig og meningsfullt arbeid som kamp mot polio, mange lokale prosjekter, interessante møter og godt sosialt miljø. Mest lovende er det å henvende seg til venner og bekjente, understreket Normann, som anbefalte aktiv bruk av informasjonen om klubben på nettet (her).
Tekst og foto: Tore Nedrebø.
Knut A. Mugaas
Normann Ræstad